Mesajul tinerilor români către Europa

2661 Vizualizări
Data: 25 Martie 2015

 

În avanpremieră la Săptămâna Europeană a Tineretului 2015, participanţii la Laboratorul de idei România au răspuns prin mesajul lor la întrebări precum: Care sunt cele mai originale metode de facilitare a accesului tinerilor la piaţa muncii? Care sunt cele mai bune idei prin care antreprenoriatul poate îmbunătăţi viaţa tinerilor? Cum poate creşte interesul tinerilor faţă de viaţa politică şi cum pot fi aceştia încurajaţi să se implice mai mult în acest domeniu? Cum poate creşte gradul de participare a tinerilor la viaţa civică? În ce mod ar putea fi implicaţi tinerii la nivel european în chestiuni privind dezvoltarea?

În afara mesajul de mai jos, aceștia au transmis și mesaje... vizuale. Vezi care sunt acestea în albumul foto disponibil AICI. Urmărește ce se întămplă cu ocazia Săptămânii Europene a Tineretului și pe pagina dedicată pe Facebook AICI.

 

Mesajul rezultat în urma Laboratorului de idei SET în România

"Noi, tinerii din România, asemenea tuturor tinerilor din Europa, ne dezvoltăm comunitatea din care provenim dacă vocea noastră este ascultată și devenim credibili dacă avem rezultate. În prezent avem nevoie de înfiinţarea unor consilii şi a unor departamente de tineret la nivelul autorităţilor publice locale. Dorim formarea unui cadru propice la nivel naţional pentru încurajarea parteneriatelor dintre ONG-uri şi instituţiile publice locale. Propunem implementarea unor strategii şi a unor programe aplicabile – atât în mediul urban, cât şi în mediul rural – în scopul sprijinirii iniţiativelor tinerilor din comunităţile locale, prin intermediul grupurilor informale de iniţiativă.

Considerăm că educaţia are un rol esenţial pentru a forma cetăţeni responsabili, cu atitudine proactivă. Dorim ca sistemul educaţional să investească în formarea civică prin organizarea unor activităţi constante de implicare în comunitate, prin voluntariat şi prin implementarea unor programe mai eficiente de consiliere şi mentorat pentru elevi.

Pentru creşterea implicării tinerilor în viaţa civică ar fi binevenită dezvoltarea, finanţarea şi implementarea unui program complementar de formare suplimentară și responsabilizare a profesorilor din domeniul educaţiei civice, prin intermediul metodelor de educaţie non-formală. Avem nevoie să studiem la liceu subiecte privind educația civică, educația politică și responsabilitatea socială, foarte necesare la vârsta majoratului.

Întrucât vrem ca tinerii din România să aibă o viaţă sănătoasă, avem nevoie de măsuri de încurajare a sportului şi a activităţilor de educaţie complementară prin facilităţi fiscale, precum deducerea cheltuielilor aferente acestor activităţi din impozitul pe venit. În acest fel considerăm că se transferă către cetăţean responsabilitatea de a investi în acest tip de activităţi .

Avem un cuvânt de spus, avem motivaţia şi energia de a ne implica în comunităţile noastre şi în formarea propriului nostru viitor, de aceea dorim ca iniţiativele să ne fie încurajate, sprijinite şi implementate."

Acest mesaj se va alătura celor peste 30 care vor fi trimise din toată Europa. Ele vor putea fi votate online (vom reveni cu informații legate de vot în momentul vor fi publicate toate mesajele).

2661 Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
21 Noiembrie 2022 - 24 Noiembrie 2022
Loc desfăşurare
Italia
Perioada:
29 Noiembrie 2022 - 3 Decembrie 2022
Loc desfăşurare
Malta
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
21 Noiembrie 2022 - 24 Noiembrie 2022
Loc desfăşurare
Italia
Perioada:
29 Noiembrie 2022 - 3 Decembrie 2022
Loc desfăşurare
Malta
 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.