Alianțe de Universități Europene – Rezultatele Apelului 2023

878 Vizualizări
Data: 21 Iulie 2023

Comisia Europeană a anunțat rezultatele cererii de propuneri Erasmus+ din 2023 pentru inițiativa privind universitățile europene, care oferă sprijin alianțelor instituțiilor de învățământ superior.

Cu un buget record de 402 de milioane EUR din programul Erasmus+, 30 de alianțe universitare europene au fost selectate în cadrul apelului Erasmus+ 2023 pentru a beneficia de sprijin financiar european pentru întărirea cooperării, ceea ce, după apelul din 2022, ridică totalul Universităților Europene care primesc astfel de sprijin la 50.

Apelul 2023 pentru candidaturile depuse de universitățile europene din cadrul programului Erasmus+ a fost structurat în jurul a două teme:

 1. Oferirea unei finanțări durabile pentru alianțele de succes deja existente ale instituțiilor de învățământ superior în vederea urmăririi viziunii lor pe termen lung.
 2. Sprijinirea creării de noi universități europene în întreaga Europă, reunind diverse instituții de învățământ superior în jurul unor viziuni strategice comune.

Între cele 30 de alianțe selectate, șapte alianțe primesc finanțare pentru prima dată, iar dintre acestea două includ și universități din România.

Tema 2: Dezvoltarea unei noi cooperări instituționale transnaționale profunde

 • Universitatea Națională de Muzică București – membră în alianța IN.TUNE (Innovative Universities in Music&Arts in Europe)
 • Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava – membră în alianța NEOLAiA (Transforming Regions for an Inclusive Europe)

Alte 8 universități românești care fac parte din alianțe universitare europene dintre cele selectate acum au mai primit finanțare prin acest instrument în trecut:

 • Universitatea Politehnica Timișoara - membră în alianța E2UDRES2 (Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions)
 • Universitatea Al.I. Cuza Iași - membră în alianța EC2U (European Campus of City-Universities)
 • Universitatea Politehnica din București - membră în alianța EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance)
 • Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – membră în alianța Eut+ (European University of Technology)
 • UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca - membră în alianța NeurotechEU (European University of Brain and Technology)
 • Universitatea de Vest din Timișoara - membră în alianța UNITA (Universitas Montium)
 • Universitatea Transilvania din Brașov - face parte din acest an ca membru cu drepturi depline în alianța UNITA (Universitas Montium)
 • Universitatea din Petroșani- membră în alianța EURECA-PRO

În prezent cele 50 de alianțe asociază peste 430 de instituții de învățământ superior din 35 de țări. Acestea cuprind toate statele membre ale UE și Islanda, Norvegia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia.

Cererea de propuneri din 2023 a oferit instituțiilor de învățământ superior din țările din Balcanii de Vest care nu sunt asociate la programul Erasmus+ posibilitatea de a participa în calitate de parteneri cu drepturi depline la cererea de propuneri. Prin urmare, instituții de învățământ superior din Albania, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru s-au alăturat inițiativei, pe lângă cele din Macedonia de Nord și Serbia.

La fel ca anul trecut, alianțele pot implica instituții de învățământ superior din țările participante la Procesul Bologna ca parteneri asociați. În cadrul cererii de propuneri din 2023, aproape 30 de instituții de învățământ superior din Ucraina s-au alăturat alianțelor.

Rezultatele cererii de propuneri Erasmus+ din 2023 pentru inițiativa privind universitățile europene pot fi consultate aici: https://education.ec.europa.eu/news/european-universities-2023-call-results .


Adăugat de: Alexandra Duică

878 Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
18 Martie 2024 - 24 Martie 2024
Loc desfăşurare
Austria
Perioada:
9 Ianuarie 2024 - 12 Ianuarie 2024
Loc desfăşurare
România
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
18 Martie 2024 - 24 Martie 2024
Loc desfăşurare
Austria
Perioada:
9 Ianuarie 2024 - 12 Ianuarie 2024
Loc desfăşurare
România
 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.