Connector 9.0: evenimentul care conectează de 9 ediții oamenii prin învățare nonformală

63 Vizualizări
Data: 10 Iulie 2024

Între 1-6 iulie, magia Connector a revenit la București cu peste 60 de participanți din 10 țări, gata să descopere noi metode de învățare nonformală pe care să le poată folosi apoi în diferite contexte.

Ajuns la cea de-a 9-a ediție, Connector continuă să fie o adevărată platformă pentru promovarea învățării nonformale în Europa, cu accent pe incluziune și diversitate, transformare verde și digitală, participare la viața democratică. Povestea Connector a început în 2014, când Agenția Națională a organizat prima sa ediție, cu scopul ca evenimentul - axat pe schimbul și experimentarea metodelor de învățare nonformală - să devină un punct de referință european pentru educația nonformală.

Ediția din acest an a pus accentul pe modul în care aceste metode de învățare pot crea un cadru pentru a povesti în jurul rezultatelor proiectelor actuale și a priorităților din programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Astfel, participanții au putut alege din 7 metode pe care să le aprofundeze, dar mai ales să le experimenteze pe parcursul celor câteva zile petrecute la București.

În prima zi a evenimentului l-am avut ca invitat special pe Andrei Stupu, care ne-a povestit despre cum diferențele dintre noi ne aduc de fapt împreună, despre cât de diverși suntem, ca oameni (și mai ales, motivul pentru care suntem așa) și cum putem conlucra.

Ideile cu care au rămas participanții au fost mai apoi duse în cadrul unui Carusel dedicat atelierelor cu metode, în cadrul căruia au avut oportunitatea de a explora și alte 2 metode din Connector-ul din acest an, metode diferite de cea aleasă de ei în final. Ulterior cele șapte ateliere, cu cele șapte metode au început.

Iată cum a decurs fiecare atelier pas cu pas:

Foresight narratives #futurefit (facilitatori: Carmen Marcu & Adriana Popescu)

Participanții acestui atelier s-au confruntat de la început cu o întrebare intrigantă: cum ne putem pregăti mai bine pentru viitor și cum putem sprijini organizația noastră și oamenii cu care lucrăm să fie pregătiți pentru provocările viitoare? Foresight - metoda principală a acestui atelier - poate ajuta organizațiile să își adapteze strategiile și să își îmbunătățească potențialul pentru a face față cu succes schimbărilor și provocărilor viitoare. Prin utilizarea metodelor Foresight, în special planificarea de scenarii, participanții au lucrat la construirea de scenarii pentru prioritățile programului Erasmus+, cu accent pe învățarea pe tot parcursul vieții, și pe integrarea acestora în strategiile lor organizaționale.

În plus, prin intermediul unei abordări bazate pe joc, participanții au explorat modul în care își pot dezvolta competențele pentru viitor (de exemplu, gândirea critică, toleranța la incertitudine, autoeficiența, gândirea sistemică etc.). Și, în cele din urmă, totul a fost adaptat la modul în care aceste informații pot fi valoroase și aplicabile în lucrul cu tinerii.

Exercițiile din cadrul atelierului Foresight au fost inspirate din cartea „Are you better for the future? Foresight playbook”.

KAMISHIBAI or Japanese Paper Theater (facilitator: Nicoleta Chiș-Racolța)

Kamishibai sau teatrul japonez de hârtie este o metodă de povestire în care povestitorul utilizează un set de ilustrații care sunt inserate și dezvăluite secvențial într-o scenă mică din lemn numită "butai". Această metodă de povestire își are originea în templele japoneze din secolul al XII-lea, când călugării foloseau ilustrațiile pentru a prezenta povești copiilor. Kamishibai a supraviețuit de-a lungul secolelor, iar din anii 1920, a rămas în forma pe care o cunoaștem astăzi.

Folosită ca metodă de învățare nonformală, Kamishibai este un instrument dinamic pentru implicarea participanților de toate vârstele. Acest lucru a fost mai mult decât vizibil și în timpul Connector, unde participanții noștri au fost fermecați de nenumăratele nuanțe ale acestei metode și au reușit chiar să își creeze propria reprezentație Kamishibai bazată pe experiențele Erasmus+ anterioare.

Learning experience and compassionate leadership through embodied learning methods (facilitatori: Romina Matei & Roxana Turcu)

O călătorie de învățare care depășește simpla cunoaștere a metodelor. Accepți provocarea? Participanții Conector au pornit în această aventură pentru a afla mai multe despre cum să crească calitatea muncii și a proiectelor lor în domeniul educației și tineretului. Cu ajutorul unei abordări holistice, în fiecare etapă a atelierului, participanții s-au angajat într-o serie de practici pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, îngrijirii de sine, rezilienței, empatiei, ascultării profunde și abilităților de comunicare.

În timpul atelierului, participanții au folosit unele dintre metodele practice din T-kit 14: Învățare bazată pe valori în proiectele de mobilitate pentru a crea împreună un teatru labirint care a explorat diferite mijloace de învățare folosind toate simțurile.

M-APPROACH to Organizing Project Events (facilitator: Cristina Rigman)

Metoda M-APPROACH pentru elaborarea eficientă a evenimentelor de proiect este o metodă de organizare a evenimentelor într-un mod în care acestea să devină adevărate experiențe de neuitat. Participanții Connector au putut să descoase această metodă, care se aseamănă cu o hartă mentală prin intermediul căreia organizatorii de evenimente de proiect pot crea un eveniment de impact pe baza unui proces pas cu pas.

Cei care au luat parte la atelier au fost încurajați și sprijiniți să lucreze la dezvoltarea unui eveniment de proiect real pe care să îl poată organiza sau pe care l-ar organiza ca parte a unui proiect real. Fiecare etapă a inclus exerciții și instrumente practice pentru a permite participanților să avanseze în planificarea evenimentului lor de proiect.

 

 


Adăugat de: Adriana Cozanu

63 Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
25 Iunie 2025 - 27 Iunie 2025
Loc desfăşurare
România, Bucharest
Perioada:
3 Iunie 2025 - 6 Iunie 2025
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
ULTIMELE ştiri
24 Aprilie 2025

Te pasionează crearea de conținut digital și îți dorești să ajungi la EYE 2025? Atunci acest concurs este pentru tine!

23 Aprilie 2025

ANPCDEFP aduce clarificări privind perceperea de taxe în cazul proiectelor de mobilitate de tineret Erasmus+.

 

ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
25 Iunie 2025 - 27 Iunie 2025
Loc desfăşurare
România, Bucharest
Perioada:
3 Iunie 2025 - 6 Iunie 2025
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
ULTIMELE ştiri
24 Aprilie 2025

Te pasionează crearea de conținut digital și îți dorești să ajungi la EYE 2025? Atunci acest concurs este pentru tine!

23 Aprilie 2025

ANPCDEFP aduce clarificări privind perceperea de taxe în cazul proiectelor de mobilitate de tineret Erasmus+.

 

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.