În prima parte a reuniunii s-a urmărit cunoașterea celor care s-au alăturat recent, deoarece la începutul acestui an, în urma unui apel deschis, rețeaua a fost extinsă și acum numărul ambasadorilor de învățare a ajuns la 75. Fie că au făcut parte din rețea de la începuturile acesteia sau de doar de câteva luni, membrii au reușit să aducă programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate mai aproape de tineri prin campanii de informare, organizarea de ateliere și participarea la evenimente cu caracter educativ.
Care sunt lecțiile învățate în cei trei ani de existență a rețelei Ambasadorilor Erasmus, cum ar trebui să arate fișa de post a unui Ambasador Erasmus și care sunt provocările și oportunitățile întâmpinate de cei care fac parte din rețea – acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care au încercat să găsească răspuns cei prezenți la reuniune. Cu ajutorul sesiunilor de lucru în echipă, a fost creată și o Fișă de post a Ambasadorului Erasmus pentru a sprijini activitatea acestora. Fișa include, pe lângă altele, următoarele aspecte:
- cunoașterea ghidului de program și a oportunităților de finanțare din cadrul programului Erasmus+;
- identificarea nevoilor comunității și a instituției în ceea ce privește derularea de proiecte Erasmus+;
- promovarea rolului de multiplicator și de om resursă pe care ambasadorii de învățare îl pot avea în comunitățile lor.
Reuniunea din acest an a inclus și o întâlnire comună a Ambasadorilor Erasmus cu membrii Rețelei inspectorilor școlari, cu scopul de a consolida cele două rețele, de a identifica și armoniza bunele practici, precum și de a evalua rezultatele și perspectivele viitoare. Totodată, cei prezenți au avut parte și de intervenții online despre ce mai fac ambasadorii Erasmus din Europa; inteligența artificială - prin intermediul UiPath Romania; dar și din partea rețelei EuroPeers.
Evenimentul s-a dovedit a fi o platformă esențială pentru consolidarea acestor rețele și pentru recunoașterea impactului lor, dar și pentru a oferi un context de schimb de bune practici. În ceea ce privește perspectivele de viitor, feedback-ul participanților a indicat necesitatea organizării mai multor cursuri de formare și a unor reuniuni mai frecvente; prezentarea celor mai bune practici pentru a învăța unii de la alții; întâlniri transversale Agenție-Inspectori-Ambasadori.