Data: 16 Aprilie 2025
![]()
Tema anului 2025 – „Educația pentru cetățenie – participarea la viața democratică, valorile comune și angajamentul civic”. Tema anuală este legată de prioritatea orizontală a programului Erasmus+ și explorează împuternicirea oamenilor pentru a deveni cetățeni activi, promovarea incluziunii sociale și se asigură că vocile diverse contribuie la conturarea unei Europe mai incluzive și mai democratice. Aceasta include înțelegerea contextului Uniunii Europene, în special în ceea ce privește valorile comune ale UE, inclusiv respectul pentru principiile democratice, demnitatea umană, unitatea și diversitatea, dialogul intercultural, precum și moștenirea socială, culturală și istorică europeană. Tema abordează, de asemenea, participarea limitată a cetățenilor la procesele democratice și lipsa lor de cunoștințe și încearcă să-i ajute să depășească dificultățile de a se implica și participa activ în comunitățile lor și la viața politică și socială a Uniunii prin activități de învățare formale sau non-formale. Cetățenia activă și etica în învățarea pe tot parcursul vieții pot contribui la stimularea dezvoltării competențelor sociale și interculturale, a gândirii critice și a alfabetizării media. Aceasta este o temă largă care acoperă o serie de subiecte diferite întâlnite în proiectele Erasmus+ precum: „Cetățenia UE”, „Conștientizarea UE”, „Democrație”, „Identitate europeană”, „Democrație și participare democratică incluzivă”, „Angajament civic”, „Cetățenie responsabilă”, „Identitate și valori europene”, „Literație media și combaterea dezinformării”, „Educație interculturală/intergenerațională și învățare (pe tot parcursul vieții)” etc.
Implementare 2025 – EITA (European Innovative Teaching Award) și ELL (European Language Label) EITA și ELL contribuie la prioritatea strategică a Spațiului european al educației, concentrându-se pe „îmbunătățirea competențelor și a motivației în profesia didactică”. Aceste inițiative recunosc, de asemenea, contribuția programului Erasmus+ la Spațiul european al educației și importanța cooperării și creării de rețele de școli în întreaga Uniune Europeană. Se preconizează lucrări ulterioare în ceea ce privește Spațiul european al educației, ca parte a Uniunii Competențelor (Union of Skills), o inițiativă cheie a Comisiei Europene. Acest lucru se va reflecta în viitoarea Agendă a cadrelor didactice din UE, care solicită îmbunătățirea condițiilor de muncă, a formării și a perspectivelor de carieră ale profesorilor. EITA și ELL sunt instrumente relevante pentru sprijinirea acestor obiective de politică, contribuind în același timp la o vizibilitate cât mai largă și la prezentarea realizărilor profesorilor. Aceste premii vizează evaluarea și creșterea atractivității profesiei de cadru didactic, mai precis, recunoașterea implicării cadrelor didactice în proiecte de succes Erasmus+ și a rezultatelor acestora. Din 2025, inițiativa EITA va include profesori și formatori din domeniul Educația adulților pentru a se alinia la abordarea de învățare pe tot parcursul vieții a Erasmus+, a Spațiului european al educației și a Uniunii competențelor. În urma introducerii a două noi categorii, învățământul primar și învățământul secundar general au fuzionat în categoria Educație școlară. Pentru fiecare stat membru al UE și țară terță asociată programului, se pot acorda până la cinci premii, câte unul pentru fiecare dintre următoarele categorii:
Condiții de eligibilitate pentru premiul EITA Procesul de selecție este organizat de Agenția Națională, avându-se în vedere următoarele condiții de eligibilitate:
NB: În cazul proiectelor KA229, sunt avute în vedere numai proiectele de schimb interșcolar implementate de instituțiile scolare din România, cu rol de coordonator.
Instituțiile beneficiare ale căror proiecte sunt preselectate de către AN vor fi rugate să completeze o fișă a proiectului, folosind un format stabilit de Comisia Europeană, astfel încât argumentarea să fie oferită pornind de la criteriile de evaluare calitativă publicate mai jos. Fișele completate pentru proiectele preselectate vor fi evaluate din punct de vedere calitativ de către doi evaluatori externi care, pe baza punctajului, vor clasifica proiectele și le vor nominaliza pentru fiecare categorie. Pentru selectarea proiectului ELL, Agenția Națională va selecta dintre proiectele care și-au exprimat interesul față de obținerea acestui certificat la momentul depunerii raportului final, indiferent de temele abordate in cadrul proiectelor respective. Criterii de evaluare calitativă Metodologii utilizate Cum a stimulat proiectul Erasmus+ noi abordări în procesul de predare-învățare?• Au implicat abordări multidisciplinare;• Dezvoltarea competențelor cheie (ca ansamblu structurat de cunoștințe, abilități și atitudini);• S-au bazat/au valorificat conectarea învățării formale, non-formale și informale;• Au promovat incluziunea, participarea, cooperarea; • Au favorizat strategii în care copiii/elevii/cursanții au un rol activ în propria învățare ;
Medii de învățare inovatoare: Cum a contribuit proiectul Erasmus+ la dezvoltarea unor medii de învățare care susțin abordările inovatoare în predare/învățare?
• Construirea unui climat școlar pozitiv;
• Facilitarea abordărilor inovatoare la nivelul organizației școlare;• Încurajarea cooperării cross-sectoriale/intervențiilor integrate. Rolul profesorilorÎn ce mod profesorii implicați în proiect au influențat/influențează procesele inovatoare de predare/învățare?• Profesorii implicați în proiect acționează ca agenți ai inovării;• Starea de bine a profesorilor;• Competențele profesorilor s-au îmbunătățit pe parcursul derulării proiectului;• Proiectul a stimulat cooperarea și învățarea colegială (de tip peer learning). Impact și rezultateCare este impactul proceselor inovatoare de predare și învățare elaborate și implementate în proiect?• Proiectul a dovedit un impact direct asupra grupurilor țintă;• Implicarea participanților cu oportunități reduse;• Proiectul a dovedit un efect clar de multiplicare (către alți elevi, profesori, școli, comunități locale si părinți).
Adăugat de: Andra Dobre
|
Te pasionează crearea de conținut digital și îți dorești să ajungi la EYE 2025? Atunci acest concurs este pentru tine!
ANPCDEFP aduce clarificări privind perceperea de taxe în cazul proiectelor de mobilitate de tineret Erasmus+.
Te pasionează crearea de conținut digital și îți dorești să ajungi la EYE 2025? Atunci acest concurs este pentru tine!
ANPCDEFP aduce clarificări privind perceperea de taxe în cazul proiectelor de mobilitate de tineret Erasmus+.