#ErasmusPEACE la Cluj: o platformă pentru idei și cooperare europeană

Data: 17 Aprilie 2025

În perioada 8-11 aprilie, Erasmus+ România, împreună cu Erasmus+ Italia (INDIRE), dar și cu contribuția partenerilor locali, am transformat orașul Cluj-Napoca într-o platformă de schimb de bune practici privind participarea civică și inițiativele „verzi”.  

 

Evenimentul, parte a inițiativei de cooperare pe termen lung PEACE coordonată de Agenția Națională Erasmus+ din Italia (INDIRE), a reunit la Cluj-Napoca 120 de participanți din 20 de țări europene. Printre participanți s-au numărat ambasadori Erasmus+; ambasadori EuroApprentice; membri ESN sau persoane care lucrează în domeniul participării civice, de la cadre didactice la manageri de proiect. Aceștia au avut parte de un program adaptat sectoarelor pe care le reprezintă, participând la workshop-uri, vizite de studiu și activități culturale, în cadrul cărora au fost evidențiate exemple de bune practici pentru promovarea cetățeniei europene active. 

Prima zi a început cu discuții despre puterea valorilor europene, prioritățile programului Erasmus+ puse în practică, dar și despre cum să ne pregătim pentru viitor în ciuda vremurilor incerte din prezent. În discursul ei, Sara Pagliai, directorul Agenției INDIRE, a prezentat bilanțul celor doi ani de activitate ai inițiativei PEACE, anunțând totodată lansarea noii etape, PEACE+, care pune accent pe valorile Uniunii Europene și pe rolul tot mai important al rețelelor de ambasadori Erasmus+. Ea a invitat toți participanții să-și spună opinia în cadrul consultării europene privind viitorul programului Erasmus+ și al bugetului multianual european. 

Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a transmis participanților un mesaj video în care le-a vorbit despre noua strategie a CE, Union of Skills, și despre semnificația actuală a cetățeniei europene. 

În deschidere, Emilia Botezan, din partea Primăriei Cluj-Napoca, a subliniat că „Europa începe la Cluj, începe cu comunitățile locale”, numind Erasmus+ rezultatul unui „efort vizionar”.  

Adrian Georgescu, directorul ANPCDEFP, le-a lansat participanților o temă de gândire: „Nu credeți că ErasmusPlus ar trebui adăugat în lista valorile europene? Și printre acestea să fie protejat și hrănit". 

Diana Stafie (Parfeni), fondator Future Station, o practică de consultanță strategică de previziune, le-a vorbit participanților despre cum pot naviga într-o lume în continuă schimbare, identifica tendințele emergente și pregăti eficient pentru viitor. În timp ce, Andreea Suciu, #AmbasadorErasmus, a inspirat la acțiune prin prezentarea ei DARE, BE, DO! Transforming Romania by Learning - un exemplu de abordări din activitatea ei în cadrul rețelei de Ambasador Erasmus+, o rețea formată de Erasmus+ România începând cu 2021, alcătuită din oameni dornici să dea mai departe povestea lor, împreună cu informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. 

A doua zi a început cu prezentarea lui Paul Blokker, profesor de sociologie la Universitatea din Bologna, care a subliniat ideea că Erasmus+ poate avea un rol esențial în sprijinirea democrației în Europa, dar și diferite tendințe în modul în care ne formăm opiniile politice și modul în care alegem să acționăm în comunitățile noastre. 

 Ziua a continuat cu o serie de ateliere: 

  •  Inclusive language cu Andreea Buzec 

Un atelier dinamic de 90 de minute despre limbajul incluziv, în care participanții au explorat modul în care cuvintele pe care le alegem pot crea spații mai respectuoase și mai primitoare pentru toată lumea. Prin exemple din viața reală și activități interactive, aceștia au putut descoperi împreună diverse stereotipuri și învăța modalități practice de a comunica cu grijă și intenție. 

  •  Bringing Values in Practice - What can I do? cu Corina Pintea  

Vorbim mereu despre Valori - în munca noastră, în abordările și aspirațiile noastre organizaționale și, bineînțeles, în construcția noastră europeană. Și valorile sunt într-adevăr în centrul activității noastre educaționale. Dar cât de mult practicăm de fapt valorile pe care le susținem, le admirăm și le promovăm?; De câte ori te-ai gândit la propriile tale valori și la modul în care acestea se reflectă în munca pe care o faci, zilnic?; Pe care dintre aceste valori le poți înmulți și încorpora în activitățile (educative) pe care le creezi pentru alții?; Și cum îi poți ajuta pe alții să oglindească și să practice unele dintre valorile pe care tu însuți le îmbrățișezi? - au fost doar câteva dintre întrebările la care participanții acestui atelier au fost provocați să găsească răspunsuri. 

  • SMART in All Senses! Exploring Green, Digital, and Human-Centered Learning in Erasmus X.0  cu Andra Tănase 

Participanții la acest atelier s-au uitat la ce înseamnă cu adevărat state-of-the-art atunci când vine vorba de sustenabilitate, transformare digitală, învățare și punerea oamenilor în centru. Ei au explorat modul în care aceste cuvinte joacă un rol imens în proiectele Erasmus+, folosind exemple din viața reală pentru a evidenția impactul. În plus, au fost prezentate câteva instrumente practice de luat acasă. 

  • EU values. What are they and what do they mean today? cu Paul Blokker  

 Atelierul a pus valorile europene în centrul discuțiilor, în ceea ce privește istoria valorilor și rolul acestora în Uniunea Europeană. Participanții au fost întrebați despre propriile moduri de a vedea și aborda aceste valori în viața personală și profesională. Atelierul a oferit, de asemenea, sugestii practice de punere în practică a valorilor UE. 

  •  Art for Action: Collaging for Civic and Green Change cu Cristiana Bucureci  

Prin arta colajului, participanții au putut reflecta în mod creativ asupra manierei în care ei, ca persoane și comunități, pot crea schimbări pozitive, fie prin activism, sustenabilitate de mediu sau inițiative locale. Folosind un amestec de materiale reciclate, ziare și imagini, participanții au creat narațiuni vizuale care inspiră acțiunea și conștientizarea. 

Ziua a continuat cu vizite de studiu la 6 instituții, exemple de bună practică în ceea ce privește valorificarea resurselor și valorilor europene:  Muzeul Etnografic al Transilvaniei; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”; Liceul Teoretic „Avram Iancu”;  Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Miron Ionescu”. În timpul acestor vizite, în funcție de sectorul lor de activitate, participanții au putut afla mai multe despre experiențele și exemplele locale, ca sursă de inspirație pentru activitatea lor viitoare sau ca puncte de plecare în dezbaterea depășirii diferitelor obstacole. 

 

Erasmus Orchestra: cât de puternică poate fi muzica în conectarea oamenilor și în promovarea valorilor! 

Cu sprijinul Universității Babeș-Bolyai și al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, participanții, dar și comunitatea de învățare Erasmus+ din Cluj-Napoca, s-au putut bucura în seara zilei de 10 aprilie de un concert în premieră în România al Orchestrei Erasmus. Sub bagheta dirijorului Elio Orciuolo și cu participarea sopranei Paula Crișan, 60 de studenți de la 30 de conservatoare din întreaga Europă au încântat publicul cu lucrări de Puccini, Mascagni, Donizetti sau Bartók și Dimitrescu. 

Înființată în 2017 prin intermediul Erasmus+ INDIRE, este prima orchestră formată din studenți Erasmus pasionați de muzică. Un simbol al unității și culturii europene, din 2023 este susținută de AEC - Asociația Europeană a Conservatoarelor. 

De la idei globale la acțiuni locale 

Ultima zi a evenimentului a început cu o prezentare susținută de Marc Paul din partea Com’ON Cluj-Napoca - un proces participativ pentru tineret a cărui primă ediție a avut loc în 2015 și la care au participat până acum mii de persoane. Participanții au putut afla mai multe despre modul în care Com'ON invită tinerii din Cluj să prezinte idei pentru a îmbunătăți viața comunității locale. 

Evenimentul s-a încheiat într-un mod simbolic prin plantarea unei Aleei Erasmus PEACE în curtea Liceului Teoretic „Avram Iancu”.  Delegațiile celor 20 de țări participante au plantat 20 de arbori, tei și paltini, creând o aleea Erasmus – simbol al creșterii continue și al rădăcinilor comune europene. 

Mulțumiri tuturor instituțiilor și organizațiilor car au contribuit la realizarea acestui eveniment:  Agenția Națională Erasmus+ din Italia (INDIRE); Universitatea Babeș-Bolyai, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”; Muzeul Etnografic al Transilvaniei; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”; Liceul Teoretic „Avram Iancu”;  Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Miron Ionescu”, Primăria Cluj-Napoca, rețeaua de #AmbasadoriErasmus.  

Fotografii realizate de Andrei Ioniță & Michele Squillantini

 


Adăugat de: Adriana Cozanu

191 Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
25 Iunie 2025 - 27 Iunie 2025
Loc desfăşurare
România, Bucharest
Perioada:
3 Iunie 2025 - 6 Iunie 2025
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
ULTIMELE ştiri
24 Aprilie 2025

Te pasionează crearea de conținut digital și îți dorești să ajungi la EYE 2025? Atunci acest concurs este pentru tine!

23 Aprilie 2025

ANPCDEFP aduce clarificări privind perceperea de taxe în cazul proiectelor de mobilitate de tineret Erasmus+.

 

ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
25 Iunie 2025 - 27 Iunie 2025
Loc desfăşurare
România, Bucharest
Perioada:
3 Iunie 2025 - 6 Iunie 2025
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
ULTIMELE ştiri
24 Aprilie 2025

Te pasionează crearea de conținut digital și îți dorești să ajungi la EYE 2025? Atunci acest concurs este pentru tine!

23 Aprilie 2025

ANPCDEFP aduce clarificări privind perceperea de taxe în cazul proiectelor de mobilitate de tineret Erasmus+.

 

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.