Oportunități de mobilitate pentru elevii/ formabilii și personalul din domeniul formării profesionale
Ce presupune?
Un proiect de mobilitate VET poate cuprinde una sau mai multe dintre următoarele activități:
Mobilități pentru elevii/ formabilii instituțiilor publice și private care demonstrează că derulează activități în domeniul formării profesionale . Cel mai adesea, această listă include, dar nu este limitată la instituții de învățământ preuniversitar în domeniul VET.
Mobilitățile se desfășoară în cadrul organizațiilor de primire care pot fi furnizori de formare și/sau companii, ambele din domeniul VET din țările participante la Program. Durata mobilităților poate fi:
de scurtă durată: între 2 săptămâni și 3 luni;
de lungă durată (ErasmusPRO): între 3 și 12 luni.
Participanții pot fi elevi/ formabili din domeniul formării profesionale (inclusiv ucenici), precum și absolvenți din același domeniu (aflați în primul an de la absolvire).
Mobilitățile elevilor/formabililor pot fi de mai multe tipuri:
formare (activitatea se desfășoară în atelierele/ laboratoarele/ centrele de cercetare ale organizației de primire, când aceasta este un institut sau organizație VET);
plasament (activitatea de mobilitate se desfășoară la sediul organizației de primire, iar aceasta este un agent economic);
formare și plasament: activitatea se desfășoară atât în atelierele/ laboratoarele/ centrele de cercetare ale organizației de primire, care este un institut sau organizație VET, cât și la sediul agenților economici cu care organizația de primire are contracte de practică.
Mobilități pentru personal, ce pot avea o durată între 2 zile (consecutive) și 2 luni, fără zilele de călătorie.
misiuni de predare/ formare în străinătate;
formarea personalului în străinătate.
Personal eligibil: profesioniști din domeniul VET și personalul administrativ responsabil de dezvoltarea strategică a instituțiilor VET. Acest personal include, dar nu este limitat la: profesori de discipline VET, mentori și formatori din domeniul VET (atât din şcoli, cât şi de la locul de practică al elevilor), administratori ai programelor de formare profesională, lideri (sau manageri) ai instituțiilor de formare profesională. Lista completă poate fi consultată în Ghidul Programului, completat cu informațiile din Apelurile Naționale pentru anul în care doriți să candidați.
Pentru cine?
Pot depune candidaturi instituțiile publice și private care demonstrează că derulează activități în domeniul formării profesionale, precum și cele care activează pe piața muncii. Este important ca instituția să se documenteze în prealabil referitor la regulile care se aplică pentru anul în care dorește să candideze. Tipuri de candidaturi:
- Candidatura standard - utilizată pentru depunerea un singur proiect depus de o organizație în nume propriu pe rundă de selecție și/ sau pentru depunerea unuia sau a mai multor proiecte în numele unor consorții naționale (organizațiile pot fi membre a mai multor consorții);
- Candidatura simplificată - utilizată pentru depunerea unui proiect; orice organizație care deține Carta de Mobilitate VET (mai multe informații despre obținerea cartei VET aici).
Nu este obligatoriu ca o organizație să dețină Carta de Mobilitate VET pentru a solicita finanțare.
Unde, cum și când se depune candidatura?
Unde: la Agenția Națională din țara în care este stabilită organizația de trimitere (cea care solicită finanțare). Agenția Națională din România este ANPCDEFP.
Cum: se completează formularul de candidatură pus la dispoziție de Comisia Europeană și se trimite online.
Când: se poate candida anual, termenul limită fiind anunțat – pentru fiecare an în parte – prin intermediul Ghidului Programului. Acest termen limită este de obicei la începutul lunii februarie.
Ce se finanțează într-un proiect?
Bugetul este calculat automat în faza de depunere a candidaturii, prin intermediul platformei online. Grantul acoperă:
Transport internațional pentru participanți;
Sprijin individual pentru participanți (acesta este destinat, dar nu limitat la: cazare, masă și transport local în țara gazdă);
Sprijin organizațional destinat bunei implementări a proiectului;
Sprijin lingvistic (doar dacă platforma Online Linguistic Support nu oferă oportunitatea unui curs de formare în limba țării gazdă);
Sprijin pentru nevoi speciale – atunci când situația o cere;
Costuri excepționale – atunci când participanți fac parte din grupuri defavorizate, iar candidatul dovedește necesitatea acestora.
Pe lângă cele de mai sus, organizațiile candidate pot solicita, numai pentru mobilitățile elevilor/ formabililor, câte o persoană însoțitoare pentru fiecare grup de 7 participanți care se deplasează în același timp către aceeași țară de primire.
Care este durata unui proiect?
Un proiect de mobilitate VET poate avea o durată între minimum 12 luni și maximum 24 de luni. Instituția candidată va alege durata proiectului în faza de depunere a candidaturii, în funcție de activitățile planificate la nivelul proiectului.
Unde se pot desfășura mobilitățile?
Mobilitățile pot avea loc în țările participante la programul Erasmus+: statele membre UE, Republica Macedonia de Nord, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Turcia, Serbia.
Vă recomandăm să consultați Ghidul programului Erasmus+ pentru descrierea completă a criteriilor de eligibilitate, alături de Apelul Național, aferente anului în care doriți să depuneți o candidatură.
Lista propunerilor de Acreditare Erasmus+ primite la termenul limită 29 octombrie 2020 (data publicării 5.11.2020)- IMPORTANT - vă rugăm să verificați cu atenție secțiunea Submission ID din liste, orice inadvertență trebuie semnalată responsabililor ANPCDEFP, datele de contact pot fi accesate AICI
Anexele contractului Erasmus+, Mobilităţi de formare profesională/ VET (Acţiunea Cheie 1) pentru anul de selecție 2020 între ANPCDEFP şi instituţiile beneficiare:
Model raport individual pentru participanți la mobilități de formare profesională: - stagiar - în proiect fără Cartă VET - cadru didactic - în proiect fără Cartă VET - stagiar - în proiect cu Cartă VET - cadru didactic - în proiect cu Cartă VET
Model contract AN beneficiar unic VET Model contract AN beneficiari multipli VET
Anexele contractului Erasmus+, Mobilităţi de formare profesională/ VET (Acţiunea Cheie 1) pentru anul de selecție 2016 între ANPCDEFP şi instituţiile beneficiare:
Work-based learning toolkit: toolkit-ul reprezintă unul din rezultatele reţelei Work Based Learning and Apprenticeships, reţea formată din 29 de Agenţii Naţionale, printre care şi România. Toolkit-ul oferă o platformă unică pentru promovarea produselor, abordărilor şi instrumentelor.
Ghidul programului Erasmus+: - engleză (secţiunile cele mai relevante pentru mobilitate în domeniul formării profesionale sunt disponibile la paginile 50 - 60, 259 - 263) - română
Bugetul în România alocat în 2016 pentru proiecte de mobilitate pentru formare profesională este de 10.067.510 euro (din care 764.542 euro pentru specialiști VET și 9.302.968 euro pentru elevi). Mai multe detalii în ceea ce priveşte bugetul pentru toate acţiunile şi sectoarele sunt disponibile în secțiunea Buget 2016.
Termenul limită pentru depunerea online a formularului de candidatură în anul 2016 este 2 februarie, ora 13.00 (ora României). Mai multe detalii cu privire la toate termenele limită (atât pentru acţiuni finanţate la nivel naţional dar şi pentru cele centralizate) găsiţi în secțiunea Termene limită 2016.
Carta Erasmus+ pentru mobilităţi de formare profesională (VET)
Mai multe informaţii precum şi formularul şi apelul pentru carta de mobilitate Erasmus+ în domeniul formării profesionale - VET sunt disponibile în secţiunea dedicată AICI.
În apel găsiţi criteriile de eligibilitate, tipurile de organizaţii eligibile, criteriile de excludere, selecţie, evaluare şi de acordare, procedura de depunere a candidaturilor şi calendarul de selecţie.
Termen limită pentru depunerea formularelor: 19 mai 2016.
Anexele contractului Erasmus+, Mobilităţi de formare profesională/ VET (Acţiunea Cheie 1) pentru anul de selecție 2015 între ANPCDEFP şi instituţiile beneficiare:
Ghidul Programului 2015(în paranteză sunt paginile relevante pentru proiectele de mobilitate şcolară) - în limba engleză(paginile 51 - 58, 255 - 259) - în limba română(atenţie, în cazul în care există discrepanţe între cele două versiuni, va prevala conţinutul celei din limba engleză).
Formular de candidatură - Proiecte de mobilitate pentru formare profesională (VET) ATENȚIE! A fost identificată o eroare tehnică - dar și soluția la tabelul pentru nevoi speciale și costuri excepționale, vezi detalii AICI. Pentru a evita orice erori la transmiterea formularului de candidatură vă recomandăm insistent să utilizați formularele actualizate - versiunea 2.04 - vizibilă în colțul din dreapta sus.
Toate documentele relevante pentru anul 2015 la toate acțiunile sunt disponibile AICI.
Mai jos, materialul video înregistrat în timpul webinar-ului din data de 23 februarie 2015 pentru cei interesaţi să depună proiecte de mobilitate Erasmus+ pentru formare profesională.
Prezentarea folosită ca suport de informare pentru webinar este disponibilă AICI.
Formularul de candidatură Formularul se descarcă şi se dezarhivează în calculator. Se deschide şi se completează cu Adobe Reader (minim versiunea 10 - se poate descarca gratuit de AICI).
Atenţie! Candidatura se face doar de către organizaţie/ instituţie. Citiţi cu atenţie Ghidul Programului şi Apelul Naţional la Propuneri de Proiecte înainte de a completa formularul de candidatură.